Mellonath Hithlain – för dem som vill sy

Forodrims sygille, Mellonath Hithlain, har funnits ända sedan 1975. Gillets medlemmar samlas kring ett gemensamt intresse för historiska dräkter och textilhantverk. Man träffas ungefär en gång i veckan och handarbetar tillsammans, oftast hemma hos varandra. Någon gång i månaden ses gillet i Forodrims lokal som med sin storlek inbjuder till att lägga ut mönster på de långa borden och klippa till tyg. På sommaren förflyttas gillesverksamheten gärna utomhus till picknickfiltar i någon park.

Mellonath Hithlain, sygillet

Till verksamheten hör även utflykter med besök på museer och utställningar med dräkt- och klädtema, till Syfestivalen i Stockholm och till olika historiska marknader. Sygillet kan även ordna kurser för sina medlemmar – exempelvis i mönsterkonstruktion eller sömnad av specialplagg som till exempel korsetter.

Inga förkunskaper behövs för att vara med i Sygillet, är man intresserad kan man lära sig på plats. För den som inte sytt tidigare hjälper Sygillet gärna till med mönsteridéer, hur man anpassar mönstret till just din kropp samt tips och råd om hur man bär sig åt för att på bästa sätt skapa sitt eget historiskt inspirerat plagg.